Uskoro šoljica kafe s vremenskim otpuštanjem kofeina

Na policama trgovina uskoro bi se, tvrde znanstvenici firme Nestle, mogla naći pakiranja kafe sa kofeinom s vremenskim otpuštanjem.

Uskoro šoljica kafe s vremenskim otpuštanjem kofeina

Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kafe navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sistem pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću. Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli naučnici Politehničke škole Lausanne iSveučilišta ETH u Zuerichu.

Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kafe nakon samo jedne ispijene šoljice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tokom cijelog dana bez neželjenih 'nuspojava'. Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nositelji aktivnih supstanci koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode koje sadrže i neke ključne sastojke, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani. Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Tagovi:kafa

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš