Sve ljepote Albanije: Kristalno čista voda, bijele pješčane plaže i duga historija

Dugačka morska obala, beskrajne prirodne ljepote i bogato kulturno naslijeđe samo su neki od razloga zašto je Albanija posljednjih godina postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Nakon dugogodišnje vladavine Envera Hodže i zatvorenosti Albanije, sadašnje vlasti opredijeljene su da stranim turistima pokažu sve njene ljepote, veliki procent bruto domaćeg proizvoda izdvaja se za kapitalna ulaganja, a posebno za izgradnju puteva i povezivanje svih dijelova Albanije.

Obala ove zemlje počinje na sjeveru kod ušća rijeke Bune gdje je smješten otok Franz Joseph koji u zavisnosti od vodostaja postaje poluotok i predstavlja idealno mjesto za one koji žele odmor u tišini.

Albanska obala bilo da se radi o njenom dijelu na Jadranskom ili Jonskom moru, ima između 200 i 300 sunčanih dana godišnje.

Prva od plaža na koju duž obale nailaze turisti je Velipoja, a potom i kilometarske plaže Shengjin, Drač, Golem, Spile, Divjake i Vlora. Osim toga obala Jadranskog mora u Albaniji bogata je lagunama i prirodnim ekosistemima koji pružaju izuzetne mogućnosti za ljubitelje prirode.

Šest kilometara duga pješčana plaža Drač udaljena je svega 39 kilometara od Tirane, najveća je i najpopularnija plaža u Albaniji. Dubina mora se postepeno povećava zbog čega ova plaža predstavlja pogodnu ljetnu destinaciju za porodice s djecom.

Vlora je druga po veličini luka u Albaniji, ali ujedno predstavlja najvažniju tačku albanskog turizma. Područje u blizini ovog grada veoma je poznato po novoizgrađenim modernim hotelima i drugim sadržajima poput barova, restorana, klubova i kafića.

Kada je u pitanju obala Jonskog mora, najpopularnija plaža je Dhermi gdje turisti mogu uživati u kristalno čistoj vodi, manjim izoliranim plažama, vodenim sportovima i ronjenju, a kao takva najviše privlači mlađu populaciju.

Gusarska pećina, smještena u neposrednoj blizini plaže iz Dhermi, još jedna je od turističkih atrakcija i posjetitelji joj mogu pristupiti samo brodom ili trajektom.

Na albanskoj obali još su i plaže Jaliksari, Shkambo i Gjipea. Poslije Gjipeae nalazi se potok koji teče kroz kanjon omeđen liticama visokim 70 metara. Širom ove regije razvijen je porodični turizam. Jedno od sela koje se tu nalazi je Vuno. Ono ljeti oživi zahvaljujući mladima koji ovdje dolaze.

U tom predjelu su još i plaže Spilea, Potami, Llamaniand i Livadhja, a jedno od najnaseljenijih urbanih područja na albanskoj rivijeri je grad Saranda kojeg često posjećuju mladenci. Ovaj grad i prostor oko njega nudi brojne hotelske kapacitete, a udaljen je svega devet kilometara od grčkog otoka Krfa do kojeg se može doći trajektom.

Ono što turiste koji odluče svoj odmor provesti na obali Albanije najviše oduševljava čistoća mora i bijele pješčane plaže koje ne zamućuju vodu. Upravo je to razlog zašto se stranci turisti nanovo vraćaju morskim destinacijama u Albaniji.

U južnom dijelu Albanije 18 kilometara od Sarande smješten je antički grad Butrinti koji rimski pjesnik Vergilije spominje u svojoj najpoznatijoj poemi "Eneida". Po toj poemi ovaj je grad napravio trojanski princ Eneja prilikom putovanja od Troje do Rima.

Ruševine Butrinitija okružuje gusta šuma, a najvažnija lokacija koju treba posjetiti u ovom gradu je pozorište izgrađeno u četvrtom vijeku prije naše ere. Oblast Butrinita obiluje arheološkim iskopinama.

Udaljen 120 kilometara od Tirane nalazi se grad Berat, nastao prije 2415. godina, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji koji je dio UNESCO-ove kulturne baštine. Ovaj grad, nastao između petog i šestog vijeka prije nove ere, u trećem vijeku p.n.e. transformiran je u grad s tvrđavom.

Gjirokastra je grad u južnoj Albaniji čiji je stari dio upisan na Listu svjetske baštine (UNESCO) kao "rijedak primjer dobro očuvanog otomanskog grada, koji su izgradili poljoprivrednici". Nalazi se u dolini između Gjer planine i rijeke Drino i uz Sarandu, smatra se jednim od centara grčke zajednice u Albaniji.

Tvrđava Rozaf nalazi se na samom ulazu u grad Skadar. Za Rozafu, legenda kaže, da je u zid tvrđave uzidano njeno tijelo. Ona je bila supruga najmlađeg od tri brata. Prema toj legendi uzidali su ju u tvrđavu, kako se zid tvrđave ne bi noću rušio.

Grad Skadar je osnovan u četvrtom stoljeću prije nove ere i bio je prijestolnica ilirskog kralja Agrona i kraljice Teute. Skadar je bio vrlo razvijen u 19. stoljeću kada je bio trgovački centar Balkana i kada je mnogo zemalja imalo svoja poslanstva ovdje.

Ova zemlja nudi i brojne mogućnosti za zimski turizam, jedna od destinacija koja je izuzetno primamljiva za sportove na snijegu je Voskopoja, ali tu su još i Albanske Alpe na sjeveru, Grabova, Dardha i Dajti.

Osim razvoja ljetnog i zimskog turizma svakako je važno spomenuti znamenitosti glavnog grada Albanije Tirane. Centar grada je Skenderbegov trg, široki prostor s kružnim tokom gdje su smješteni glavni turistički objekti ovog grada. Skenderbegov konjanik, zgrada Opere, nacionalne banke Albanije i džamija Ethem beya.

Tu je i Nacionalni historijski muzej, zdanje izuzetne vrijednosti u kojem se nalaze svi važni dijelovi albanske historije.

Još jedan od gradova koje vrijedi posjetiti je Kruja koji se nalazi u središnjoj Albaniji. Ovaj grad bio je uporište otpora Osmanskom carstvu u 15. stoljeću. Osmanlije su ga u nekoliko puta pokušali osvojiti, ali nisu uspjeli, a vojsku je predvodio Skenderbeg koji predstavlja jednu od najvažnijih historijskih ličnosti za Albance.

Skenderbegov kult od 1982. ima i svoje službeno središte u nacionalnom muzeju u Kruji koji je podignut na ruševinama nekadašnje srednjovjekovne tvrđave u kojoj je Skenderbeg stolovao 25 godina.

Muzej je sagrađen u obliku tvrđave, a oko njega nalaze se dobro očuvane srednjovjekovne zidine i ostaci nekadašnjih zgrada, poput katoličke i pravoslavne crkve, džamije i sahat-kule.

Do Albanije se može avionom, morem i kopnom preko Crne Gore, Kosova, Makedonije i Grčke, banke u ovoj zemlji rade do 15 sati osim vikendom, dok su prodavnice uglavnom otvorene do 20 sati.

Ono što će turiste i Bosne i Hercegovine zasigurno privući da posjete neku od destinacija u ovoj zemlji su cijene koje su više nego prihvatljive, a povoljna ljetovanja nude brojne turističke agencije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš