Što više dobra činite, lošije se ophode prema vama. Zašto?

Ako ste po prirodi dobra osoba, onda vjerovatno znate ono Zlatno pravilo: "Ne činite dobro pa vam neće vratiti zlo"

Što više dobra činite, lošije se ophode prema vama. Zašto?

Nažalost, djeluje kao da je tako uvijek, ali zašto se to događa? Ako se ovo pitanje jednom pojavilo u vašoj glavi, toplo vam savjetujem da pročitate ovu priču, naći ćete odgovor u njoj i, što je najvažnije, shvatiti kako živjeti sa nepravdom u svijetu.

Jednom je jedna mlada strankinja pokucala na vrata starog mudraca, kojem je, dok su joj suze tekle, pričala svoju priču.

„Ne znam kako mogu nastaviti živjeti...“ rekla je sa strepnjom. - Cijeli život sam se odnosila prema ljudima onako kako bih voljela da prema meni postupaju, bila sam iskrena prema njima i otvarala im dušu ... Kad god je bilo moguće, trudila sam se činiti dobro svima, ne očekujući ništa zauzvrat, pomagala sam koliko sam mogla. Stvarno sam sve to činila besplatno, ali zauzvrat sam dobijala zlo i podsmijehe. Povrijeđena sam od tako lošeg ponašanja i jako sam umorna... preklinjem te, reci mi, što da radim?

Mudrac je strpljivo slušao, a zatim dao djevojci savjet:

"Skidajte se goli i hodajte potpuno goli gradskim ulicama", mirno će starac.

- Oprostite, ali još nisam dotle došla da hodam gola ulicama... Sigurno ste ludi ili se šalite! Da to uradim, ne znam što da očekujem od prolaznika ... Ili će me osramotiti ili zlostavljati ...
Mudrac je iznenada ustao, otvorio vrata i stavio ogledalo na stol.

- Sram vas je da goli izađete na ulicu, ali iz nekog razloga se uopće ne sramite ići svijetom s golom dušom, otvorena poput ovih vrata, širom otvorena. Puštate sve unutra. Vaša je duša ogledalo, u kojem se drugi ogledaju i vide samo on što nose u sebi. Njihova je duša puna zla i poroka - i upravo takvu ružnu sliku vide kada zavire u vašu čistu dušu. Nedostaje im snage i hrabrosti da priznaju da ste bolji od njih. Nažalost, ovo je sudbina samo istinski hrabrih, iskrenih i dobrih ljudi ...

"Što bih trebala učiniti?" Kako mogu promijeniti ovu situaciju ako u stvari ništa ne ovisi o meni? - upita djevojka.

- Hajde, pođi sa mnom, pokazaću ti nešto ... Gle, ovo je moj vrt. Već duži niz godina zalijevam ovo cvijeće neviđene ljepote i brinem se o njemu. Iskreno, nikada nisam vidio kako se pupoljci ovih cvjetova otvaraju. Oni bi to radili neprimjetno, a ja sam morao zamišljati taj prekrasni proces otvaranja cvjetova koji opčinjavaju svojom ljepotom i mirisnom aromom.
Dijete, uči od prirode. Pogledajte ove divne cvjetove i čini kao i oni - otvaraj srce ljudima pažljivo tako da to niko ne primijeti. Otvori dušu dobrim ljudima. Makni se od onih koji bi ti odsjekli latice, bacili ih pod noge i zgazili. Takav ljudski korov ti nije dorastao, pa nikada u tebi neće vidjeti ništa lijepo. U tebi će vidjeti samo ružni odraz sebe.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš