Singapur ima najjači pasoš na svijetu, Kosovo na 84. mjestu od 94 zemlje

Sakupljanje pasoša postalo je statusni simbol za bogate ljude na svijetu ili one koji jednostavno vole putovati. Prema globalnoj ocjeni pasoša za 2017. godinu, Singapur ima najjači pasoš na svijetu, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 46. mjestu od ukupno 94 zemlje.

Singapur ima najjači pasoš na svijetu, Kosovo na 84. mjestu od 94 zemlje
Prema globalnom rejtingu pasoša koji je izradila firma Arton Capital, zemlje su rangirane prema bezviznom režimu, odnosno prema broju zemalja u koje njihovi državljani mogu putovati bez vize te u koje će uskoro moći putovati bez vize. Tako naprimjer singapurski pasoš na prvom mjestu ima ocjenu 159, a bh. pasoš ocjenu 101. Zanimljivo je kako je ovo prvi put da je azijska zemlja zauzela prvo mjesto na listi firme Arton Capital.

Druga zemlja s najjačim pasošem na svijetu je Njemačka, a slijede Švedska, Južna Koreja, Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija, Norveška, Japan... Ispred BiH na listi Artona Capitala jači pasoš imaju Mikronežani, dok istu ocjenu kao i bosanski imaju pasoši Palaua, otočne države u Tihom okeanu.

Kada je riječ o zemljama iz naše regije, jedino je albanski pasoš slabiji od bosanskog i nalazi se na 47. mjestu, dok je BIH na 46. Srbija ima jači pasoš od naše zemlje i na listi je na 38. mjestu s ocjenom 113. Crna Gora je na 43. mjestu, Makedonija na 41. mjestu, dok je Hrvatska na visokom 14. mjestu pored Brazila s ocjenom 144 za bezvizni režim.

Britanci mogu slobodno ući u 156 država, a Amerikanci u 154. Najslabije pasoše na svijetu imaju Afganistanci, Iračani, Pakistanci i Sirijci. Oni bez viza mogu putovati u tek dvadesetak zemalja svijeta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš