40 posto

Od ruževa do pasti za zube: Svakodnevni proizvodi u kojima se nalazi govedina

Osim mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda krave za ljude osiguravaju i druge stvari, kao što su ruževi za usne, kreme, sapuni i paste za zube. Prema američkoj nacionalnoj asocijaciji Cattlemen's Beef oko 60 posto govedine koristi se za ishranu, dok 40 posto završava i raznim kozmetičkih proizvodima.

Masne kiseline koje se nalaze u goveđem loju daju glatku, masnu konzistenciju koja se dodaje teksturi nekih krema za tijelo, kozmetici, sapunima i pastama za zube. Služi i kao lubrikant u antifrizu, hidrauličnim tečnostima za kočnice i mlaznim motorima, a čak se i testira kao bio gorivo za avione u američkom ratnom zrakoplovstvu.

Ljude se oslanjaju na stoku i kada su u pitanju određeni lijekovi, poput inzulina. Goveđi inzulin je gotovo identičan ljudskom pa se kravlji pankreas često koristi za proizvodnju injekcija inzulina za dijabetičare. Nadbubrežne žlijezde se koriste u proizvodnji pojedinih steroidnih lijekova, hrskavica pomaže u liječenju ljudi koji pate od osteoartritisa, dok se pluća koriste za heparin.

Ostaci stoke se koriste i u plastičnoj hirurgiji, kolagen iz kože se pročišćava i ubrizgava u lice radi mlađeg izgleda. Kolagen se koristi i za želatinu koja daje prepoznatljivu gumenu teksturu marshmallows kolačićima, karamelama i gumenim bombonama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš