Nema normalnih

Neprirodni ideal: Lutke u izlozima izgledaju nezdravo, premršavo i premišićavo

Naučnici tvrde da lutke u izlozima butika izgledaju nezdravo i da ljudi, ukoliko bi tako izgledali, ne bi bili medicinski zdravi, pokazala je naučna studija objavljena u "Žurnalu poremećaja u ishrani".

Neprirodni ideal: Lutke u izlozima izgledaju nezdravo, premršavo i premišićavo

Tim naučnika posmatrao je izloge u buticima u Coventryju i Liverpoolu u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Autor studije Eric Robinson rekao je da nisu pronašli nijednu žensku lutku u izlogu čije je tijelo bilo normalne veličine.

Prema njegovim riječima, postoje jasni dokazi da ideal ultra-mršavosti doprinosi razvoju mentalnih problema i poremećaja u ishrani.

"Nismo pronašli nijednu jedinu žensku lutku u izlogu čije je tijelo bilo normalne veličine", upozorava on.

Prvobitni plan bio je da se izvrši mjerenje lutaka u buticima, ali nijedan od luksuznih modnih brendova nije dao dozvolu istraživačima da to obave, tako da su morali da se oslone samo na vizuelnu procjenu.

Iako su pojedini modni brendovi još 2015. najavili da će koristiti "punije" lutke, istraživači nisu uočili nikakve promjene.

Istraživači su se bavili i muškim lutkama. Iako je manje od jedne među deset muških lutaka klasifikovano kao "neuhranjeno", tokom istraživanja je uočeno da veliki broj muških lutaka izgleda "nerealno mišićavo".

"Na isti način kao što ideal ultra-mršavosti negativno utiče na predstavu žena o svom tijelu, izlaganje nedostižnim idealima mišićavosti može izazvati slično nezadovoljstvo kod muškaraca", upozorili su istraživači.

Izvor: (klix)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš