Kompleks više vrijednosti: karakteristika nesigurnih ljudi

"Naš ego se širi na način koji je direktno proporcionalan nesigurnosti koju osjećamo." ~ Rafael Kalbet

Kompleks više vrijednosti: karakteristika nesigurnih ljudi

vi znamo barem jednu osobu koja sebi daje vazduh superiornosti, koja je vrlo sigurna u sebe i time se hvali. Uvijek uzdignute glave pokazuje da zna sve i ponaša se kao da drugi nikada ne bi mogli da dostignu taj nivo. Vjeruje u sebe da je bolja od drugih, a oko nje uvijek postoje oni koji je obožavaju i oni koji su njene žrtve.

Skromnost nije tipična osobina ovih ljudi. Uvijek će se pokazati ponosni i oholi da se ističu od ostalih. Ali šta se krije iza toga? Da li je možda maska sakrivanje strašnog kompleksa?

Vazduh superiornosti i samoobmane

Mislimo na ljude koji se bave maltretiranjem: nisu toliko jaki kao što se čine, trebaju nekoga povrijediti da bi ulili strah i na taj način bili poštovani. Unutar njih, međutim, nisu toliko hrabri kao što pokazuju, imaju ozbiljne skrivene probleme koje izlivaju na one oko sebe.

Ista stvar se dešava sa ljudima koji praktikuju bulizam: iza svega tog prezira koji se pokazuje prema njihovim prijateljima, krije se vrlo dubok problem. 

Ljudsko biće ima veliku sposobnost da porekne probleme koji ga pogađaju. Često, iako ima stvarnost pred očima, počinje da je negira. Nekad iz straha, nekad iz srama. Veliki problem je nesigurnost koja ih proganja.

Samopoštovanje igra fundamentalnu ulogu. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti: neko se osjeća superiornim ili se osjeća inferiornim.
Picture
 
Pogled  od vrha do dna

Jedan od faktora koji osobu može navesti na ovo ponašanje može biti nasilje u školi. Moguće je da u narednoj studentskoj fazi, ovaj mladić korijenito promjeni način postojanja da bi se zaštitio od drugih mogućih napada.

Iz tog razloga, on misli da će morati da gazi druge i bude siguran od prvog dana kako bi izbjegao da ga zgaze; na taj način se pretvara da je neko ko nije. Biće pedantan i ponosan, sa tako pozitivnim mišljenjem o sebi će postati uzor mnogim onima oko sebe.

Neko će morati da ga prati i obraća pažnju na njega kako bi podstakao vazduh superiornosti, inače njegova strategija neće uspjeti. U tom cilju, pozorišno će se pokazivati i šaliti se sa pretpostavljenima kako bi drugi razumijeli ko je pravi vođa.
Prije ili kasnije ovoj situaciji će doći kraj, ali do tada će samopoštovanje već biti jako oštećeno. Zanemarivanje problema samo pogoršava probleme i dovodi do eksplozije snagom koju je teško zadržati.

"Samoobmana je prvo mlako utočište, a zatim hladni zatvor."
~ Maria Jesus Torres

Nošenje maske nikada nije dobra opcija. Rješenje leži u potrazi za uravnoteženim samopoštovanjem, koje nam omogućava da se osjećamo sigurno i prijatno sa sobom. Pokazivanje sebe kao ljude koji povrijeđuju druge neće učiniti da se osjećamo bolje, bar ne dugoročno, jer ćemo i dalje osjećati prazninu i užasnu nesigurnost iznutra.

Sada znate da ljudi koji preuveličavaju svoje vrline kroz samopouzdanje, snagu, hrabrost ili inteligenciju da bi se pokazali superiornijima u odnosu na druge to čine zato što doživljavaju unutrašnji sukob. To je način da se zaštite, čak iako u stvarnosti, ne rade ništa osim što se povrijeđuju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš