Koliko puta su obredi hadža suspendovani u islamskoj historiji?

Vijest da su ovogodišnji obredi hadža otkazani, odnosno da na njih imaju pravo samo oni koji imaju prebivalište u Saudijskoj Arabiji, pogodila je muslimane širom svijeta. Međutim, ovo nije prvi put da su obredi hadža otkazani ili organizirani sa smanjenim brojem hadžija.

Koliko puta su obredi hadža suspendovani u islamskoj historiji?

Vijest da su ovogodišnji obredi hadža otkazani, odnosno da na njih imaju pravo samo oni koji imaju prebivalište u Saudijskoj Arabiji, pogodila je muslimane širom svijeta. Međutim, ovo nije prvi put da su obredi hadža otkazani ili organizirani sa smanjenim brojem hadžija. Otprilike četrdeset puta u islamskoj historiji obredi hadža su bili otkazani ili je broj hodočasnika bio znatno smanjen.

Najčešči uzroci otkazivanja ili smanjenja hodočasnika bili su epidemije (bolesti), politička previranja, ekonomska previranja, ugrožena sigurnost, sukobi ili strah od terorističkih aktivnosti.

Hadž je prvi put otkazan 856. godine kada je Ismail bin Yusuf sa svojim snagama vodio pobunu protiv Abasidskog halifata te masakrirako hiljade hodočasnika koji su se okupili na planini Arafat u blizini Mekke.

Drugi put kada je hadž otkazan, 930. godine, desio se najzloglasniji i najkontroverziniji razlog otkazivanja, i to kada je sekta zvana Qaramitah, koja je hadž smatrala poganskim obredom izvela jeziv napad na Mekku tokom sezone hadža. Izmasakrirali su 30.000 hodočasnika te ukrali Crni kamen iz Ka’be koji su kasnije odnijeli u svoju bazu na istoku Saudijske Arabije. 10 godina nakon ovog događaja obredi hadža nisu bili organizovani.

968. godine, hadž je otkazan zbog širenja takozvane bolesti “Al-Mashiri” u Mekki.

1028. godine, hadž je otkazan zbog ekstremno visokih troškova i inflacije koja je tada zadesila zemlje na Istoku.

Zbog nemira i nedostatka sigurnosti koja je zadesila muslimane u cijeloj njihovoj velikoj državi zbog međusobnih sukoba, 1099. godine obredi hadža su otkazani, pet godina prije pada Jeruzalema.

Zbog nesigurnih ruta za vrijeme Francuske revolucije 1799. godine, obredi hadža su otkazani kako se muslimi ne bi doveli u opasnost.

Epidemije koje su se širile u različitim godinama, od 1837. do 1892., bile su uzrok da se hadž između tih godina otkaže više puta.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš