Koliko je visok Mont Everest?

Dve zemlje između kojih se prostire i koje deli Mont Everest, Nepal i Kina, odnosno Autonomna Pokrajina Tibet, neprestano se spore oko njegove tačne visine.

Koliko je visok Mont Everest?

Dok Kinezi pri merenju ne računaju snežni pokrivač i uzimaju u obzir samo kamenu bazu, Nepal se zalaže za sveobuhvatno merenje. Tako se Kinezi više od decenije drže rezultata svog poslednjeg merenja, rađenog 2005. godine, prema kom se sam vrh nalazi na 8844 metra, dok se u međuvremenu Nepal sprema za svoje prvo samostalno merenje u istoriji planirano za 2018. godinu, kojim bi još jednom potvrdio visinu od 8848 metara.

Naime, Nepal i Tibet se neprestano bore da privuku što veći broj planinara koji bi u pohod krenuo sa njihove strane. Svake godine grupe najizdržljivijih i najspremnijih iz celog sveta krenu u ovaj poduhvat što stanovnicima ovih siromašnih krajeva donosi značajne prihode. Jedan od razloga zbog kog se planinari širom sveta sve češće odlučuju za nepalsku stranu jeste i taj što ova zemlja uzima veću zvaničnu visinu vrha za nacionalni standard od Kine, te je i u sertifikatima alpinista zapisano značajnih 8848 metara.

Pored Nepala, još jedna zemlja najavila je ponavljanje merenja. Kako Si-En-En navodi, grupa indijskih stručnjaka rešila je da ponovo izmeri visinu Mont Everesta nakon što su podaci sa jednog satelita probudili sumnju da se vrh smanjio za čitav metar posle jakog zemljotresa koji je 2015. godine pogodio Nepal. Dok nepalski zvaničnici najavljuju da će merenje obaviti najsavremenijim metodama, grupa indijskih naučnika planira da za ovu priliku iskoristi kombinaciju modernog GPS-a i starog metoda triangulacije. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš