Hormon radosti: Kako povecati serotonin?

Postoje različite radosti. Postoji radost spokojna i svijetla, koja nam daje jasnu sreću, ali postoji i burna radost, neobuzdana, puna zadovoljstva i euforije.

Hormon radosti: Kako povecati serotonin?

Dakle, te dvije različite radosti svaraju dva različita hormona. Neobuzdanu radost i euforiju - hormon dopamin. Spokojnu i svijetlu radost - hormon serotonin.

Da ​​pojasnimo: ser

U hormon se pretvara tak kada ulazi u krv.

​Gdje se nalazi serotonin? Serotonin se nalazi  u mnogim unutrašnjim organima (želudcu, mišićima, kardiovaskularnom sistemu, itd), ali ogromni dio njega se  nalazi upravo u mozgu, ​gdje on utiče na rad ćelija i prenosi informaciju iz jednog u drugi dio mozga.

​Serotonin reguliše rad ćelija koje su odgovorne za raspoloženje čovjeka, pamćenje, socijalno ponašanje, seksualne želje, radnu sposobnost, koncentraciju, itd. Ako je u mozgu nedostatak serotonina, simptomi toga su - loše raspoloženje, povećana anksioznost, umor, rasijanost, nedostatak interesa za suprotni pol, depresija, uključujući i najteže oblike.

Nedostatak serotonina je takođe odgovoran za one slučajeve u kojima ne možemo da izbijemo predmet obožavanja iz svoje glave, ili, alternativno, ne možemo da se oslobodimo opsesivnih ili zastrašujućih misli.

Psiholozima je veoma korisno da znaju da se ne rješavaju svi psihološki problemi razgovorima, ponekad se mora kod klijenta da popravi unutrašnja hemija ...

​U stvari, ako se čovjeku podigne nivo serotonina kod njega će nestati depresija, prestaće da se kači za neprijatna iskustva, i na mjesto problema brzo dolazi dobro raspoloženje, radost života, priliv snage i bodrosti, aktivnosti, zanimanje za suprotni pol. Na taj način, možemo reći da je serotonin - antidepresiv, koji je uklonio depresiju i učinio život čovjeka radostnim i srećnim.

Kako povećati nivo serotonina?

Picture

​Najjednostavniji i najdostupniji način je biti što više na svjetlosti, pod sjajnim zracima sunca, ili barem u kući napraviti bolje osvjetljenje. Ako bi par dodatnih sijalica uklonilo kod vas depresivne misli - tada je to vrijedno toga.

Drugi, jeftiniji način - treba da počnete da pazite na svoj položaj. Savijena kičma i nemarno držanje uzrokuje smanjenje nivoa serotonina i gotovo automatski dovodi do pojavljivanja osećaja stida, a kod nekoga osjećaja krivice. A pravo držanje izaziva povećanje nivoa serotonina, povećava samopouzdanje i raspoloženje.

Treći način da se poveća nivo serotonina - je da koristite u ishrani one proizvode koji će vam proizvoditi serotonin. Zanimljivo, da serotonin kao takav u proizvodima ne postoji. Proizvodi sadrže drugo - amino kiselinu triptofan, od koje organizam proizvodi serotonin.

Rekorder po sadržaju triptofana je tvrdi sir. Nešto manje triptofana sadrži krem sir. Slijede posno meso, jaja, sočivo. Takođe, velika količina triptofana se nalazi u pečurkama, pasulju, siru, prosu i heljdi.

Isto tako, ako vam je nizak nivo serotonina u organizmu, neophodni su vam vitamini iz B kompleksa. Oni se nalaze u jetri, heljdi, ovsu, pasulju i zelenoj salati. Još su vam potrebni i proizvodi koji sadrže magnezijum (on takođe stimuliše proizvodnju serotonina). To su: pirinač, suve šljive, suve kajsije, mekinje, alge. Da bi podigli nivo serotonina, jedite banane, dinje, smokve, bundeve, narandže.

Pored pravilne ishrane, postoje i drugi izvori serotonina. 

Picture

​Za povećanje serotonina pomažu fizičke aktivnosti. Odvojite barem 20 minuta dnevno da ih upražnjavate ili se bavite bilo kojim vidom sporta (trčanje, plivanje, ples, itd), i uskoro ćete podići raspoloženje i osjećaćete se mnogo bolje. Ako ne možete da se bavite sportom - barem pješačite.

 


​Fizička aktivnost se dopunjava dobrim snom: za proizvodnju serotonina neophodna je naspavanost. Svjež vazduh (i još jednom - sunce), takođe pomaže da se poveća nivo serotonina. Više komunicirajte sa prijateljima i prijatnim za vas ljudima, bavite se poslom koji volite, ili hobijem, slušajte omiljenu muziku, pružajte sebi više prijatnih trenutaka - to će sigurno pomoći.

Važno! Uzročno - posledična veza između količine serotonina u organizmu i raspoloženja je "dvosmjerna" ako se povećava nivo ove supstance, stvara se dobro raspoloženje; ako se pojavi dobro raspoloženje - počinje da se proizvodi serotonin.

otonin prvenstveno - nije hormon, već neurotransmiter u mozgu, tj supstanca koja prenosi impulse između mozga i nervnih ćelija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš