Facebook dobio zabranu praćenja ljudi

Facebook je dobio naredbu od suda u Belgiji da prestane da prati ljude bez njihovog pristanka. Pored zabrane popularna društvena mreža je i drastično novčano kažnjena zbog svog ponašanja.

Facebook dobio zabranu praćenja ljudi

Mark Zuckerberg ima u poslednje vreme ozbiljne probleme sa zakonodavnim telima Evropske unije. Nakon što je Facebook primoran da promeni pravila o privatnosti pod pritiskom novih regulativa, sada je usledila nova zabrana. Kompaniji je naređeno da prestane da prikuplja podatke o korisnicima koji čak i nisu na Facebooku. Ispostavlja se da čak i da nemate direktni kontakt sa ovom društvenom mrežom ona prikuplja vaše podatke. To je povrdila i belgijska komisija za privatnost:

Čak i u slučaju da nikad niste posetili Facebook domen, kompanija i dalje ima mogućnost da prati vaše ponašanje na internetu bez vašeg znanja i dozvole. To se postiže zahvaljujući nevidljivim pikselima koje je Facebook postavio na preko 10.000 drugih sajtova.

Drakonska kazna za Facebook

Sud je naredio Facebooku da izbriše sve podatke koje je prikupio o ljudima koji nikad nisu ni posetili Facebook. Ovakvo prikupljanje podataka putem kolačića sa drugih sajtova sud smatra ilegalnim. Kada je nešto ilegalno, onda sledi i kazna koja je u ovom slučaju drakonska čak i po Facebook standardima. Kompanija se kažnjava sa 250.000 evra dnevno ukoliko ne ispuni traženo, a do maksimalne sume od 100 miliona evra.

Facebooku je naređeno da prestane da prati i prikuplja informacije o ljudima koji surfuju internetom u Belgiji i da počne da poštuje belgijske zakone o privatnosti. To podrazumeva uništavanje svih prikupljenih podataka, na šta će se Facebook žaliti. Potpredsednik politike privatnosti Facebooka za Evropu, Richard Allan, smatra da je presuda suda razočaravajuća i da je reč o standardnim tehnologijama industrije. Po njemu kolačići i pikseli omogućavaju razvoj hiljade firmi da se razvijaju i lakše dođu do korisnika širom Evropske unije. Čini se da će se Facebook ipak malo teže izvući iz ovog problema koji ga može skupo koštati.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš