Dobri savjeti: Kako da vam orasi što duže ostanu svježi

Da bi orasi što duže ostali svježi, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnost i od vremenskih prilika, dvije do šest nedelja da se osuše na provetrenom mjestu…

Dobri savjeti: Kako da vam orasi što duže ostanu svježi

U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kolače, dane posta i kao dekoracija za sto.

Dobro je ako imate zalihe, što i nije tako teško budući da jedno drvo staro 6-7 godina daje više kilograma, a nakon 8-10 godina obraćete najmanje 25 kilograma!

Čuvati na hladnom i tamnom mjestu

Da bi orasi što duže ostali svježi, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dvije do šest nedelja da se osuše na provetrenom mjestu, na primjer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.

Da bi mjesecima ostali svježi, odgovarajuće skladištenje je ono u provetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sljedećih nedelju do dvije.

Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko 4 nedelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica, piše “Lisa“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš