Dobre vijesti: Britanski naučnici otkrili važan trag u krvi pacijenata oboljeli od korone

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Dobre vijesti: Britanski naučnici otkrili važan trag u krvi pacijenata oboljeli od korone

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika covida-19 imaju iznimno nizak broj stanica imunološkog sistema koje se zovu T-stanice. 

T-limfociti ili T-stanice su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje staničnu imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novome kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, naučnici s instituta Francis Crick, King's Collegea u Londonu i bolnice Guy's and St Thomas.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od covida-19 te su uočili ogroman pad T-stanica.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli što se događa sa stanicama stečene imunosti. 

-One nastoje zaštititi organizam, no čini se da virus djeluje tako da ih u tomu sprečava jer se njihov broj značajno smanjio- pojasnio je Adrian.

U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih covidom-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1200- kazao je. 

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje razine T-stanica u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tomu kod kojega će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu skrb bolnice Guy's and St Thomas', kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na taj odjel zbog covida-19 tamo stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim se počnu oporavljati, razina limfocita počinje rasti, dodaje.

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže razinu ovih stanica.

U sklopu ovog ispitivanja naučnici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne njege proveli više od tri dana.

- Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih stanica, poboljšati opće stanje pacijenata. Kao doktor na odjelu intenzivne njege svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošega zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuće-, kazao je. 

Izvor: (avaz.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš