Prošlo je 76 godina, a Tom i dalje pokušava doskočiti Jerryju

Sretan 76. rođendan Tomu i Jerryju

Na današnji dan prije 76 godina svijet je upoznao mačka Toma i njegovu noćnu moru - miša Jerryja.

Sretan 76. rođendan Tomu i Jerryju

Tom i Jerry, jedni od mnogobrojnih junaka vašeg djetinjstva, pojavili su se na malim ekranima 10. februara 1940. godine. Prošlo je 76 godina, a Tom i dalje pokušava doskočiti Jerryju.

Prvi animirani film Williama Hanne i Josepha Barbere je nominovan za Oscara za kratki animirani film. Tada nije osvojio Oscara, ali jeste naša srca. Hana i Barbera su napisali i producirali 114 crtića s Tomom i Jerryjem u MGM studiju u Holywoodu između 1940. i 1957. godine.

Početkom 1960. prave se nove epizode čiji je producent Gene Deitch u Evropi, a crtani "Tom i Jerry" se vraća u Holywood zahvaljujući Chucku Jonesu 1963. godine.

Te epizode su trajale do 1967. godine, a potom se mačka i miš vraćaju kući i Hana-Barbera producira crtani tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih.

U crtanom koji ste upravo pogledali vidjeli ste Jaspera i Jinxa, koji su tek kasnije dobili imena Tom i Jerry. (Imena po kojima ih danas znamo dobili su 1941. kada ih je "prekrstio" animator John Carr.

Crtani je neprestano bio izložen kritikama vezanim za količinu nasilja koje se može vidjeti u nekoj epizodi. Iako "nasilan", crtani nikad nije prikazao krv, niti bilo kakvu "gadnu" povredu.

U pokušajima da uhvati Jerryja, Tom se obračunava sa Spikeom, poznatijim kao "Ubica" i "Buč", opasnim buldogom koji pokušava zaštititi svog sina Tikea. Pošto junaci ne govore (ili to čine veoma, veoma rijetko), muzika igra veliku ulogu u ovom crtiću - od melodije do zvučnih efekata.

Crtani je od 1943. do 1953. godine osvojio sedam Oscara za epizode "The Yankee Doodle Mouse", "Mouse trouble", "Quiet Please", "The cat concerto", "The little orphan", "The two mouseketeers" i "Johan Mouse".

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš