Hoće li Evropska unija zabraniti turski doner kebab?

Hoće li Evropska unija zabraniti turski doner kebab?

Evo u čemu je problem

Turski mesni specijalitet döner kebab jedna je od najpopularnijih uličnih grickalica u Europi. zastupnici Europskog parlamenta raspravljaju sredinom prosinca o njegovom daljnjem opstanku u EU. 

Prema izvještajima brojnih europskih medija, europski parlamentarci na zasjedanju u Strasbourgu od 11. do 14. prosinca predviđaju odluku o usvajanju nove direktive, koja zabranjuje dodavanje fosfata u zamrznuto meso. 

Fosfatni aditivi su supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a istraživanja takođe sugeriraju vezu između konzumiranja fosfata i povećanog rizika od srčanih bolesti. Međutim, i dalje nema pouzdanih dokaza o tome. 

Upotreba fosfatnih aditiva u pripremi mesa u EU-u općenito je zabranjena, ali samo ako se koriste fosfatni aditivi za zaštitu okusa i zadržavanje vlage. Ali. postoje izuzeci. Trenutno, europsko zakonodavstvo ne zabranjuje njihovu upotrebu u smrznutom mesu kebaba. 

 Većina prodavatelja kebaba meso ne priprema sama, već kupuje duboko zamrznuto pripremljeno meso. U pripremi ovog mesa proizvođači ubrizgavaju fosfate, meso je kompaktno i ne suši se, čak i kada se vrti i peče i po nekoliko dana. 

Kako izvještava britanski Guardian, ponuđači kebaba su prilično uznemireni zbog moguće zabrane. Naime, u Europi je ugroženo više od 200.000 radnih mjesta. Ova industrija na godišnjoj osnovi obrne milijarde, jer na primjer samo u Velikoj Britaniji svakodnevno se prodaje oko 1,3 milijuna kebaba, a u Njemačkoj čak tri milijuna. 

"Ako bi europski parlamentarci išli svojim zacrtanim putem, to bi značilo smrtnu kaznu za cijelu industriju kebaba u Europskoj uniji", rekao je za Guardian Kenan Koyuncu iz njemačkog Udruženja proizvođača doner kebaba. 

Odbor za zdravstvo Europskog parlamenta prošlog tjedna je glasovao o prijedlogu Europske komisije koji će omogućiti korištenje fosforne kiseline, fosfata i polifosfata u mesu za kebab iz ovčetine, janjetine, teletine, govedine ili živine. 

Međutim, ako Europski parlament to odbije, prijedlog će biti poslan Europskoj komisiji. Neki zastupnici se suprostavljaju prijedlogu Komisije, navodeći da ne postoje tehnološki dokazi za hitnu upotrebu fosfata u smrznutom mesu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš