Prvi u nizu

Polestar predstavio hibridni Coupe

Iza atraktivne karbonske Coupe karoserije krije se hibridni pogon koji "proizvodi" 600 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Nakon nekoliko uvodnih teasera, Polestar je zvanično predstavio svoj prvi (samostalni) automobil koji će se od sredine 2019. godine proizvoditi u Kini.

Polestar 1 vizuelno je oslonjen na konceptni Coupe model koji je Volvo premijerno predstavio prije nekoliko godina, a u švedskoj kompaniji (koja će svoje mjesto pod suncem tražiti kao zaseban brend pod okriljem Volva) naglašavaju da je njihov premijerni model 1 mnogo više od Coupea koji je zasnovan na skraćenoj platformi aktuelnog Volva S90.

Atraktivan četverosjed pokretat će hibridna konfiguracija s kojom stiže 600 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta, a u Polestaru kažu da će kapacitet baterija biti dovoljan za 150 kilometara autonomije, u slučaju pogona isključivo "na struju", što je znatno bolje od autonomije koja se trenutno nudi uz nekoliko produkcijskih hibridnih modela.

Objavljenom rezultatu svakako pomaže i činjenica da je karoserija automobila napravljena od karbona, što je osim smanjenja mase pomoglo i znatnom povećanju torzione krutosti. Podaci o performansama još uvijek nisu objavljeni, ali je jasno da će 200 KS snažniji Polestar 1 biti živahniji i brži od trenutno najsnažnijeg hibridnog Volvo modela S90 T8.

Polestar će "jedinicu" proizvoditi u novoj tvornici u Kini čija će izgradnja biti završena do sredine naredne godine, a nakon Coupea kupcima će do kraja 2019. godine biti ponuđen i električni model 2 kojim će Polestar odgovoriti na Teslin Model 3.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš