Objavljeni teaseri Kije Rio uoči predstavljanja u septembru

Nova generacija Kijinog modela Rio bit će predstavljena 29. septembra na Sajmu automobila u Parizu, a sada su objavljeni renderi koji otkrivaju kako će izgledati.

---

Dosad su se u automagazinima nekoliko puta pojavljivale špijunske fotografije sljedeće generacije modela Rio, a sada su objavljena dva rendera potpuno novog superminija.

Hatchback s 5 vrata iz B segmenta prikazan na renderu ima velike naplatke koji definitivno neće biti dio produkcijske verzije. Dizajn odlikuje niz značajnih poboljšanja, tako da automobil izgleda ljepše iz svih uglova. Novi dizajn je rezultat rada Kijinih studija za dizajn u Njemačkoj i Californiji, a svoj doprinos dao je i dizajnerski centar u Namyangu u Južnoj Koreji.

Osim eksterijera, promjene su napravljene i u unutrašnjosti automobila, koja je nešto luksuznija nego ranije.

Rio je za Kiju ključni model jer je najprodavaniji, a prošle godine je isporučeno 473.000 vozila. Kompanija nije otkrila mnogo tehničkih detalja o novom modelu, no, poznato je da je međuosovinsko rastojanje duže u odnosu na aktuelni model (2,57 m). To znači da će biti više prostora za noge, posebno za putnike na zadnjem sjedištu.

Južnokorejska kompanija obećava da će novi supermini ponuditi najbolju praktičnost u klasi, tako da se može očekivati prostraniji prtljažnik. Odlazeći model ima prtljažnik zapremine 288 litara, a spuštanjem stražnjeg sjedišta se on povećava na 974 litra.

Kia tvrdi da će nova generacija biti opremljena najnovijim sistemima za povezivost, što vjerovatno podrazumijeva Android Auto i Apple CarPlay integraciju.

Automobil će biti zabavniji za vožnju, a odlikovat će ga i bolje držanje na cesti. Pokretat će ga trocilindrični 1,0-litarski T-GDI motor s turbopunjačem, jedna verzija će isporučivati 100, a druga 120 KS.

Novi Rio će debitovati 29. septembra na Sajmu automobila u Parizu, a proizvodnja počinje krajem godine.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš