Više od 400 KS

Novi Mercedes-AMG A45 će biti najsnažniji hatchback na svijetu

Sljedeći Mercedes-AMG A45 će ispod haube imati više od 400 KS, što znači da će postati najnažniji hatchback na svijetu.

---

Mercedes-AMG A45 će ponovo preuzeti titulu za najsnažniji hatchback, čime će na drugo mjesto potisnuti Audi RS3 s 394 KS. Na tržištu će se pojaviti krajem 2018. godine.

AMG je doživio veliki uspjeh s trenutnom verziju modela A45 koja razvija 376 KS. Važnost ovog modela je "natjerala" šefa AMG-a Tobiasa Moersa i njegov tim da daju "zeleno svjetlo" za razvoj potpuno novog automobila, čiji je izgled nagovijestio magazin Auto Express objavljivanjem rendera.

Aktuelni Mercedes-AMG A45 je ranije bio najsnažniji hatchback na svijetu, a njegov 2,0-litarski četverocilindrični motor je u početku isporučivao 355 KS, dok je nešto kasnije snaga povećana na 376 KS.

Moers je nagovijestio da će nova generacija biti još snažnija te da će razvijati više od 400 KS. Kao i njegov prethodnik, novi model će također imati pogon na sva četiri točka.

On je dodao da bi ekstremna verzija A-Klase mogla ostaviti prostora za nešto slabiju AMG verziju, baš kao što se modelu C63 AMG s V8 motorom pridružio C 43 s V6 motorom. Slabija verzija bi bila rival Audiju S3 i BMW-u M140i.

Novi Mercedes-AMG A45 će se na tržištu pojaviti krajem 2018. godine, a njegovi rivali će biti Audi RS3, Ford Focus RS, Honda Civic Type R i Volkswagen Golf R400.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš