Mercedes-AMG predstavio E43 4MATIC

Mercedes-AMG zvanično je predstavio prvu sportsku verziju najnovije E-Klase (W213) koja stiže iza oznake E43.

Mercedesova najnovija E-Klasa upotpunjena je sportskom verzijom s oznakom E43 koju pokreće trolitarski biturbo benzinski V6 motor koji razvija oko 400 konjskih snaga i raspolaže sa 520 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 2.500 obr/min. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je Mercedesov sistem 4MATIC, a distribucija snage vrši se u omjeru 31:69 u korist zadnje osovine.

Elegantni E43 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,6 sekundi, a maksimalna brzina i u ovom slučaju elektronski je ograničena do 250 km/h. U poređenju s manjim modelom C43 koji pokreće isti motor, motor u E-Klasi snažniji je 35 konjskih snaga, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta ostala je ista. Dodatne konjske snage idu u prilog većem (težem) automobilu, a u Mercedesu kažu da masa modela E43 iznosi 1.840 kilograma.

Pored 9-stepenog automatskog mjenjača, koji je dodatno prilagođen novom članu E-Klase, u standardnom paketu opreme su 19-inčne AMG felge, nove kočnice s diskovima promjera 360 milimetara i zračni ovjes s adaptivnim amortizerima i tri radna programa. Kupcima će opciono na raspolaganju biti i 20-inčne dvobojne felge.

Mercedes-AMG E43 4MATIC publici će premijerno biti predstavljen ovog mjeseca na Sajmu automobila u New Yorku (SAD). Narudžbe u Evropi počinju u drugoj polovini juna, a prvi primjerci do kupaca bi trebali stići početkom septembra.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš