Bugatti zvanično predstavio Chiron koji dostiže 420 km/h

Pred sam početak sajma automobila u Ženevi Bugatti je i zvanično predstavio nasljednika modela Veyron, koji je svojevremeno bio najbrži i najsnažniji serijski automobil na svijetu. Potpuno novi Chiron vraća tu titulu u ruke Bugattija.

Najavljen konceptom Vision Gran Turismo prošle godine, Chiron je dugo očekivana zamjena za Bugatti Veyron i ima za cilj da bude bolji od svog prethodnika u svakom mogućem smislu.

Iako je oblik i dizajn više evolucija dizajna Veyrona nego potpuna novost, ispod atrkativne niske i široke karoserije od karbonskih vlakana krije se znatno drugačija tehnologija u odnosu na onu koju je imao Veyron.

Šef Bugattija, Wolfgang Durheimer, kaže da je Chiron u osnovi potpuno novi auto jer koristi vrlo malu količinu komponenti iz Veyrona. Detaljno prerađeni i nadograđeni W16 8.0-litarski motor sa četiri turbopunjača sada razvija čak 1.500 KS pri 6.700 obrtaja u minuti i 1.600 Nm obrtnog momenta između 2.000 i 6.000 okr/min. Motor je povezan sa prerađenim sedam-stepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom, a snaga se šalje na sve točkove.

Performanse su fascinantne. Chiron do 100 kilometara na sat stiže za manje od 2,5 sekundi, a od 0 do 200 kilometara na sat u manje od 6,5 sekundi, te od 0 do 300 kilometara na sat u manje od 13.6 sekundi. Chiron će nastaviti da se ubrzava do postizanja maksimalne brzine od 420 kilometara na sat.

Ostali detalji biće poznati nakon svanične svjetske premijere na sajmu automobila u Ženevi.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš