Aston Martin objavio nove detalje o svom ultrasportskom automobilu AM-RB 001

Ultrasportski automobil u ovom slučaju podrazumijeva V12 motor, 1.000 konjskih snaga i maksimalnu brzinu iznad 400 km/h.

U Aston Martinu do sada nisu bili previše rječiti o svom projektu ultrasportskog automobila u čijem nastanku učestvuje tim Red Bull Racing, ali i čuveni britanski inžinjer Adrian Newey koji već dugo radi na razvoju bolida Formule 1.

Stvari se ipak mijenjaju, jer je Marek Reichman, direktor odjela za dizajn u Aston Martinu, otkrio nove detalje o Astonovom automobilu koji bi trebao biti uzor svima koji u budućnosti planiraju praviti slične automobile. Reichman je u izjavi za medije potvrdio da će "Aston svih Astona" razvijati 402 km/h i kroz zavoje vozaču i njegovom saputniku demonstrirati kako izgleda kada na tijelo djeluju g-sile s kojima se suočavaju vozači Formule 1.

Aston Martin-RB 001 pokretat će centralno smješten atmosferski V12 motor radne zapremine između 6 i 7 litara koji će raspolagati sa 1.000 konjskih snaga, a nešto širi ugao između cilindara doprinijet će nižem težištu automobila za čiji je prijenos snage odabran sekvencijalni mjenjač Xtrac. Dio paketa čini i sistem KERS koji je prvi put upotrijebljen u bolidima F1.

Što se tiče konačnog izgleda karoserije, Reichman je rekao da će AM-RB 001 pretrpjeti minimalne izmjene u odnosu na već predstavljeni koncept, a vezane su za poboljšanja sistema hlađenja i još bolju konačnu aerodinamiku. Vanjskih retrovizora neće biti ni na produkcijskom automobilu, jer će vozaču za pogled iza leđa služiti kamere smještene u A nosačima krova.

Jedna od karakteristika koja će krasiti ovaj automobil je individualno prilagođavanje vozačke pozicije. U Astonu će tako svakom vlasniku podesiti sjedište, papučice i upravljač prema njegovoj (ili njenoj) konstituciji, a takve su se stvari do sada radile samo vozačima iza upravljača trkaćih automobila.

Aston Martin će cestovni AM-RB 001 proizvesti u 150 primjeraka i svi su već dobili svoje vlasnike koji su pristali platiti 2,82 miliona eura. U slučaju da se neko od njih predomisli, tu je i lista na kojoj je nekoliko stotina onih koji svoj primjerak nisu rezervisali na vrijeme. Prve isporuke planirane su krajem 2018. godine, a Aston Martin će paralelno s proizvodnjom cestovnih primjeraka napraviti i dodatnih 25 primjeraka koji će se moći koristiti samo na stazi. Konačan naziv automobila još nije poznat.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš