Porsche zvanično predstavio 718 Boxster

Porsche je zvanično predstavio novi Boxster, a uz novu brojčanu oznaku glavna novost je četverocilindarski turbo-benzinski boxer motor u dvije verzije s kojim je zamijenjen dosadašnji 2,7-litarski 6-cilindarski motor.

Porsche zvanično predstavio 718 Boxster

U odnosu na prethodnika s kojim dijeli osnovne konture karoserije, novi 718 Boxster izvana se razlikuje po drugačije dizajniranom prednjem odbojniku u kojem su sada veći usisnici zraka, a tu su i nova kućišta prednjih svjetala u kojima su integrisana LED dnevna svjetla. Redizajnirane su i obloge pragova, a pored novih ručki na vratima 718 Boxster je dobio i veće usisnike zraka na bokovima. Nova su i kućišta zadnjih LED svjetala.

Promjene u unutrašnjosti uključuju novu grafiku instrumenata, drugačije ventilacione otvore, novi upravljač i unaprijeđen multimedijalni sistem (Porsche Communication Management system).

Najveće izmjene ipak su se desile ispod poklopca motora. Osnovni 718 Boxster sada pokreće četverocilindarski dvolitarski turbo-benzinski boxer motor koji razvija 300 konjskih snaga i nudi 380 Nm najvećeg obrtnog momenta. Bez obzira na dva cilindra manje i osjetno smanjenje radne zapremine, novi motor u odnosu na prethodni 2,7-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer nudi dodatnih 35 KS i 100 Nm obrtnog momenta.

Porsche nudi i snažniji 718 Boxster S koji pokreće 2,5-litarski četverocilindarski turbo-benzinski boxer motor sa 350 konjskih snaga i 419 Nm najvećeg obrtnog momenta. U kombinaciji s automatskim mjenjačem sa dva kvačila (PDK) i Sport Chrono paketom, 718 Boxster od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi i razvija 274 km/h. 718 Boxster S će od 0 do 100 km/h stići nakon 4 sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 285 km/h.

Bez obzira na poboljšane performanse, u Porscheu ističu da je prosječna potrošnja goriva u slučaju novog Boxstera smanjena za 13 posto. Prvi modeli u prodajnim bi se salonima trebali pojaviti u junu, što je idealno vrijeme za vožnju pod otvorenim nebom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš